
Oliwa z oliwek to czyste złoto bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, a także witaminę E i polifenole, które przyczyniają się do jej właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających.
Zaskakujące wyniki badania
Niedawno w Journal of American College Cardiology opublikowano wyniki bardzo dużego badania, oceniającego wpływ spożycia oliwy z oliwek na śmiertelność dorosłych Amerykanów. Autorzy badania przeanalizowali dane z 28-letniej obserwacji.
Oceniono wypełniane co 4 lata kwestionariusze dotyczące spożycia oliwy, począwszy od 1990 roku.
Przeanalizowano dane od 60 582 kobiet (Nurses’ Health Study, 1990-2018) i 31 801 mężczyzn (Health Professionals Follow-up Study, 1990-2018), którzy w chwili rozpoczęcia badania nie mieli chorób sercowo-naczyniowych lub nowotworu.
W ciągu 28 lat obserwacji doszło do 36 856 zgonów. W porównaniu z grupą mężczyzn i kobiet, którzy rzadko (najniższe spożycie) lub nigdy nie spożywali oliwy z oliwek, do tych którzy spożywali więcej niż pół łyżki stołowej na dzień lub więcej niż 7 g oliwy na dzień (najwyższe spożycie) – wyniki wypadły korzystniej dla tych drugich. Grupa ta miała o 19% niższe ryzyko śmiertelności w ciągu 28-letniej obserwacji.
Co więcej, w porównaniu do osób o najniższym spożyciem oliwy z oliwek, osoby o najwyższym spożyciu miały o 19% niższą śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, 17% niższe ryzyko zgonu z powodu raka, 29% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych (np. choroba Alzheimera) i 18% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego.

Zastąpienie 10 g margaryny, masła lub majonezu równoważną ilością oliwy z oliwek wiązało się z 8%-34% niższym ryzykiem śmierci z jakiekolwiek przyczyny.
Na przestrzeni lat spożycie oliwy z oliwek w populacji amerykańskiej wzrosło z 1,6 g do 4 g. Niestety pod względem spożycia oliwy Ameryka jest bliższa Polsce niż kraje śródziemnomorskie.
W Hiszpanii średnie dzienne pozycie oliwy z oliwek to 22 g! To też tłumaczy niższe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w krajach śródziemnomorskich, w porównaniu do wysokiego ryzyka chociażby w Polsce.
Źródła:
- Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults:
- Marta Guasch-Ferré, PhD Yanping Li, PhD Walter C. Willett, MD, DrPH Qi Sun, MD, ScD Laura Sampson, RD Jordi Salas-Salvadó, MD Miguel A. Martínez-González, MD Meir J. Stampfer, MD, DrPH Frank B. Hu, MD, PhD