Dieta w cukrzycy – czy to tylko rezygnacja ze słodyczy?

Przy cukrzycy niezwykle ważna jest odpowiednia dieta – należy zwracać przede wszystkim uwagę na indeks glikemiczny produktów.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, co znaczy, że nadal nie jesteśmy w stanie jej wyleczyć. Warto też dodać, że mimo iż życie z nią nie należy do najłatwiejszych, to wcale nie oznacza, że musi być naznaczone ograniczeniami.

Kluczowym hasłem w życiu osoby chorej na cukrzycę jest samokontrola. Dlatego dziś chciałabym Wam o niej opowiedzieć – w kontekście roli diety w profilaktyce, w leczeniu i zapobieganiu powikłaniom choroby.

Wystarczy nie jeść słodyczy – to mit!

Zacznijmy od tego, że bardzo ważne znaczenie ma tu dieta z obniżoną zawartością węglowodanów. Wiele osób błędnie uważa, że dieta polega na wyeliminowaniu słodyczy czy niesłodzeniu herbaty. Oczywiście to też przyniesie korzyść, jednak dieta cukrzycowa to coś więcej jak wyeliminowanie słodkości. Dieta powinna być dostosowana do masy ciała i aktywności fizycznej.

U osób z nadwagą lub otyłością dieta powinna zapewniać stopniową redukcję masy ciała. Posiłki powinny być urozmaicone i zawierać węglowodany złożone np.

  • ciemne pieczywo,
  • brązowy ryż,
  • makarony razowe.

Dieta osób chorujących na cukrzycę 

Tu nie ma wymówek, bo bardzo ważne, by zapoznać się z tzw. indeksem glikemicznym produktów, które jemy.

Pokarmy z wysokim indeksem glikemicznym szybko zwiększają stężenie glukozy we krwi, a to powoduje gwałtowane i zwiększone wydzielanie insuliny, wyraźne poczucie głodu, a w konsekwencji częste podjadanie głownie słodkich rzeczy.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują mniejsze wydzielanie insuliny, przez co uczucie sytości po posiłku jest większe i trwa dłużej. 

fot. dieta w cukrzycy

Ważne jest, by unikać tłuszczów zwierzęcych, a starać się spożywać więcej produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego preferowane są tłuszcze pochodzenia roślinnego.

W białkach również należy wybierać białka roślinne, pochodzące z ryb lub drobiu. Jednak u osób z przewlekłą chorobą nerek która dość często stanowi późne powikłanie cukrzycy ilość białka w diecie powinna być dostosowana do ich wydolności.

Cukrzyca to choroba przewlekła i postępująca, choroba, której nie widać, dopóki nie pojawią się powikłania. Zła kontrola cukru, nieprzestrzeganie zaleceń dietetycznych i lekarskich – niestety nieuchronnie prowadzi do szybszej progresji choroby.

Źródła:

  • Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego;
  • Interna Szczeklika 2021/22, Medycyna Praktyczna 2021.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *