Czy wiedziałyście, że prawidłowa dieta jest ważnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia?
No dobrze, prawidłowa, czyli jaka? Taka, która jest przede wszystkim:
- urozmaicona,
- niskotłuszczowa,
- z ograniczaniem soli.
I koniecznie smaczna. Tak, by stosowanie jej sprawiało przyjemność, a nie było udręką.
Magiczna moc przypraw
Najważniejszym dodatkiem poprawiającym smak potraw są oczywiście przyprawy i zioła. Wiele z nich ma właściwości prozdrowotne, o czym od dawna wiedzieli już nasi przodkowie.
Lecznicze właściwości roślin wykorzystywane są od wieków w leczeniu przeziębień, bólów brzucha, wspomaganiu odporności. Wiele badań wskazuje również na ich właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Wzbogacenie smaku potraw za pomocą przypraw i ziół pozwala zredukować ilość stosowanej soli, która ma szczególnie niekorzystny wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.