Te przyprawy pozytywnie wpływają na ciśnienie i cholesterol

Czosnek, kolendra, imbir, papryczka chili. Przepis na wegetariańskie PHO? Nie! To przyprawy, które mają właściwości prozdrowotne, a wykorzystywanie ich w kuchni może przyczynić się do poprawy Waszego samopoczucia.

Czy wiedziałyście, że prawidłowa dieta jest ważnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia?

No dobrze, prawidłowa, czyli jaka? Taka, która jest przede wszystkim:

  • urozmaicona,
  • niskotłuszczowa,
  • z ograniczaniem soli.

I koniecznie smaczna. Tak, by stosowanie jej sprawiało przyjemność, a nie było udręką.

Magiczna moc przypraw

Najważniejszym dodatkiem poprawiającym smak potraw są oczywiście przyprawy i zioła. Wiele z nich ma właściwości prozdrowotne, o czym od dawna wiedzieli już nasi przodkowie.

Lecznicze właściwości roślin wykorzystywane są od wieków w leczeniu przeziębień, bólów brzucha, wspomaganiu odporności. Wiele badań wskazuje również na ich właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Wzbogacenie smaku potraw za pomocą przypraw i ziół pozwala zredukować ilość stosowanej soli, która ma szczególnie niekorzystny wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.

przyprawy na ciśnienie i cholesterol
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *