O chorobach tarczycy

O chorobach tarczycy

To (chyba) będzie post o ➡️chorobach tarczycy⬅️
Wyobraźcie sobie, że każda komórka w naszym ciele jest jak łódka motorowa?, która płynie. Jednak to czy płynie z prądem czy pod prąd, czy płynie szybko, czy wolno, czy skutecznie omija fale? (problemy życiowe) zależy od silniczka. Tym silniczkiem w naszym ciele jest metabolizm. Tak jak silniczek nie będzie działał bez benzyny, tak i metabolizm nie będzie działał bez tyroksyny. Benzyna⛽️, jak dobrze wiecie, produkowana jest w rafinerii. Pewnie wiele z was też wie, że tyroksyna produkowana jest w tarczycy. Zatem dla potrzeb naszej dalszej historii – tarczyca to taka rafineria, a rafinerią zarządza szejk?. Szejk jak to szejk, mieszka w pałacu? na wzgórzu, czyli w przysadce mózgowej. Szejk ma masę zadań, jednym z nich jest ustalanie ile baryłek ropy (TSH) wysłać do rafinerii. Czasami szejk jest zły i wysłała bardzo mało baryłek do rafinerii, wtedy też rafineria nie ma z czego zrobić benzyny. Taka sytuacja nazywa się wtórną niedoczynnością tarczycy i jest bardzo, bardzo rzadka bo szejk jest interesowny? i wyjątkowo rzadko zły? (chory). Dużo częściej się zdarza, że spekulanci z Irlandii (Pan Graves) i Niemiec (Pan von Basedow), zaczynają wysyłać swoje baryłki do rafinerii, a ponieważ rafineria jest wydajna i nastawiona na zyski to produkuje bardzo dużo benzyny (nadczynność tarczycy). Szejk kiepsko sobie radzi ze spekulantami i sam w końcu przestaje wysyłać baryłki do rafinerii (niskie TSH). Dużo częściej się jednak zdarza, że nie ma konfliktu międzynarodowego, więc szejk wysyła prawidłową ilość baryłek do rafinerii, ale w rafinerii coś szwankuje (to się popsuł kocioł, to zatkał się komin). Szejk nie wie o co chodzi więc myśli sobie, że pewnie brakuje w rafinerii baryłek, ale nic to nie daje. Mamy bardzo dużo baryłek przed rafinerią (wysokie TSH), ale benzyny produkuje się mało (niskie ft4 ft3). Jest to wtórna niedoczynność tarczycy.

Czasami w rafinerii brakuje też prądu?(jodu) i wtedy ona też nie może prawidłowo funkcjonować. Tego prądu brakuje dużo częściej w rafineriach dalej od morza. Sytuacja w rafinerii może być jeszcze bardziej skomplikowana jeżeli… w rafinerii działa związek zawodowy, pod wodzą emigranta z Japonii – pana Hashimoto. Pan Hashimoto to zły człowiek i o bardzo zmiennym nastroju, sam nie wie czego chce. Czym bardziej jest zły, tym więcej wydaje z siebie krzyków (przeciwciała anty TPO). Czasami w swojej złości nakazuje pracownikom pracować szybciej i produkować dużo benzyny (wysokie ft4), aż brakuje baryłek (niskie TSH), ale potem ni z tego, ni z owego roznieca bunt na szejka. Mimo że szejk wysyła coraz więcej baryłek, zbuntowani pracownicy produkują coraz mniej benzyny i niszczą rafinerię raz na zawsze. Aż w końcu benzynę do motorówek musimy brać z innego źródła – z Ameryki (tableki Euthyrox lub Letrox). Szejk jest wściekły bo taka benzyna jest droższa i czasami są problemy z dostawą (pominięcie tabletki), ale co ma zrobić? Rafinerię mu związek zawodowy rozwalił.

Ja się borykam ze związkami zawodowymi, a wręcz walkę już przegrałam. A wy?
Bardziej medycznie też kiedyś napiszę, ale na razie naszło mnie na coś takiego. Mam nadzieję, że przypadło wam to do gustu.

PS. W roli poprawności dodam, że tyroksyna nie jest bezpośrednio produkowana z TSH jak benzyna z ropy (mam nadzieję, że tą drobną nieścisłość mi wybaczycie).

Jeżeli historyjka przypadła wam do gustu to udostępniajcie! 🙂 Znacie kogoś kto ma problem z tarczycą i chętnie to przeczyta? Pokażcie tej osobie mój wpis.

#tarczyca#story#stories#medyczne#historyjki#medycyna#lekarz#inaczej’

55 komentarzy

  1. Witam, ja również mam stwierdzona niedoczynność tarczycy, jednak tsh mam w normie (biorę euthyrox :-)). Pytanie, czy w ciąży też powinno się brać te tabletki?

  2. Mój emigrant z Japonii faktycznie jest bardzo niezdecydowany 😀 szkoda, że nie mogę go deportować 😉

  3. I znow o mnie… zwiazek zawodowy na czele z emigrantem z Japonii (super okreslenie) to znow cala ja. Prosze mi powiedziec czy przy Tsh 3,59 moglam miec zaburzenia miesiaczkowania? ogolnie mam dlugie nieregularne cykle (mam rowniez PCOS) a ostatnie dwa miesiace cykle trwaly po 23 dni. Po zwiekszeniu dawki Letroxu znow norma cykle ok. 36 dniowe.

  4. Pati z Sulechowa obok Zielonej Góry

    Kochana Nicola 🙂 Twój wpis bardzo mi się przydał 🙂 niestety jak większość kobiet mam problemy z tarczycą – uwielbiona przez mnie HASHIMOTO <3 mam 25 lat i tak na prawdę wszystko przed mną, biorę letrox 50 i niby wszystko mam w normie każde wyniki a jednak coś jest nie tak … czy przy tarczycy hashimoto mogę brać tabletki antykoncepcyjne? a jeśli tak to kiedy powinnam je przestać brać, jeśli chcę zajść w ciążę w połowie tego roku?
    czekam z niecierpliwością na kolejną część INSTASERIALU O MIŁOŚCI !
    JESTEŚ BOSKA <3

    • Możesz przy hashimoto brać antykoncepcję hormonalna, a ciaze możesz planować od razu po odstawieniu, pilnuj tylko żeby tsh nie przekraczalo 2,5

      • Pati z Sulechowa obok Zielonej Góry

        Dziękuję Nicole za odpowiedź 🙂
        Proponuję stworzenie książki o ciąży dla przyszłych mam 🙂 Twojego autorstwa 🙂

  5. Również chciałabym podbić prośbę o wpis o TSH, FT3 i FT4. W moim labolatorium normy czy w ciaży czy nie w ciąży (a już na pewno nie ważne jaki trymestr) są TAKIE same, znalałam jednak informację, że np normy dla ft4 powinny być różne w zależności od trymestru. I tak właśnie dziś odebrałam wyniki i tsh 0,73 mlU/l (norma 0,27 – 4,20) i ft4 11,76 pmol/l (norma 12 – 22), jestem w 33 tyg ciąży, mam niedoczynność Hashimoto i nie wiem czy się martwić tym ft4 a wizyta dopiero za kilka dni 🙁 🙁

  6. Zaczynam się cieszyć, że urodziłam zdrowego synka, który przepchał się przez niedrożny jajowód (pomimo wcześniejszego HSG- diagnoza lewy jajowód niedrożny). Miałam wiele powikłań m.in. niedoczynność na tle autoimmunologicznym (niskie TSH przed zajściem w ciąże), dodatkowo endrokrynolog zapisał mi glucophage, który brałam w najmniejszej dawce w związku z insulinoopornością-odstawiłam jak się dowiedziałam. Do tego astma – bez leków, w ciąży Budiair… na tarczyce Euthyrox 137. Dopadło mnie nadciśnienie indukowane ciążą. TSH na początku ciąży bardzo niskie i przed ciążą chyba też. Wszystkie inne parametry DHEA, prolaktyna AMH były w normie. Poród w 41 t. przez cc po 2 balonach-cewnik Foleya i 2 oksytocynach full dawka (brak akcji skurczowej). Byłam kompletnie nieprzygotowana na to i zapewne się zblokowałam psychicznie. Chciałabym również wiedzieć dlaczego maluchy “po balonie” są nadreaktywne w brzuchu mamy i zapisy KTG są dziwne… (o czym informują na piśmie) w naszym przypadku syn był tak aktywny, że obrócił się z pozycji główkowej w miednicową w 40 t.c. po czym na drugi dzień wrócił do wcześniejszego ustawienia… Jak widać dość ciekawy medycznie przypadek, ale cuda się zdarzają! Trzeba walczyć! Pozdrawiam
    P.S. reasumując czekam na post o:
    – niedrożności jajowodów np. skąd się bierze?
    – ciąży pozamacicznej
    – astmie w ciąży
    – indukcji porodu
    – patologii zmiennego położenia płodu

  7. Bardzo się cieszę że znalazłam ten post 🙂 W moim przypadku jest on bardzo “na czasie” i trochę pomógł mi zrozumieć moje problemy z tarczycą.
    Dzisiaj dostałam telefon od mojego lekarza z informacją o niedoczynności tarczycy. TSH wyszło mi 4,2. Dostałam Thyroxin 50, który zaczęłam brać od razu. Nigdy wcześnniej nie miałam, żadnych objawów wskazujących na niedoczynność tarczycy, w ciąże też zaszłam bez problemu.
    Właśnie zaczęłam 11 tydzień ciąży. Moje pytanie brzmi: Czy moja niewiedza o niedoczynnośći i brak pzyjmowania hormonów w pierwszych tygodniach ciąży będzie miała wpływ na moje dziecko?

  8. Wszyscy piszą o niedoczynności, a co z nadczynnością w pierwszym trymestrze? Jestem w trakcie badań. Czy moja ciąża jest zagrożona?

    • Nadczynność tarczycy jest rzadsza niż niedoczynność. Wymaga leczenia zarówno w ciąży jak i poza ciąża. Często możemy mylnie stwierdzić nadczynność tarczycy ponieważ występuje tak zwana reakcja krzyżowa bHCG (hormonu ciążowego) i TSH. Dlatego ważne jest, aby przy nadczynności tarczycy zajął się tobą specjalista endokrynolog.

      • Dziękuję bardzo. Bardzo zaskoczył mnie nieprawidłowy wynik, tym bardziej, że nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Obecnie jestem w 10 tc. Jutro odbieram kolejne wyniki, a we wtorek idę do endokrynologa. Odezwę się na pewno 🙂

  9. Bardzo fajnie opisane! 🙂
    A tak trochę z innej strony tematu – czy to prawda czy mit, że stosowanie Euthyroxu przez okres ciąży może mieć wpływ na karmienie piersią? Taką teorię przedstawił mi lekarz prowadzący i pytam z czystej ciekawości 🙂

  10. Jestem.w 12 tygodniu ciąży. Popierwszych badaniach wyszedł mi obniżony poziom Tsh 0,012. Czy Powinnam się martwić? Dodam iż nigdy nie miałam problemów z Tarczycą nawet w poprzednich ciążach.

  11. Witam ja od pół roku mam stwierdzoną chorobę Hashimoto mam 35 lat; jestem mamą 7 letniej córeczki , planowałam kolejną ciążę ale teraz mam pewne obawy czy moja choroba nie wpłynie na dziecko ?

  12. Przefantastyczny tekst!
    Problem mnie nie dotyczy (choć kto wie, co przyniesie przyszłość), ale cieszę się, że mogłam go przeczytać. Dzięki! 🙂

  13. Mam niedoczynnosc tarczycy- stwierdzone Hashimoto- chciałabym starać się o dziecko czy to może wpłynąć na dzidziusia?

    • Choruję na Hashimoto i bałam się kłopotów w zajściem w ciążę, jednak udało się za pierwszym razem. Internet jest pełen złych emocji i strachów, a jedynym sensownym rozwiązaniem jest dobra opieka endokrynologa.

  14. Ja także borykam się z tarczycą. Mam 22 lata i niedoczynność tarczycy. Wg mojego lekarza choruję już od dziecka. Dwa lata temu miałam operację – musiałam usunąć prawy płat tarczycy z powodu guzka. Guzek był koloidowy i ciągle rósł. Po operacji w momencie przytyłam 10 kg i strasznie ciężko było mi to zrzucić pomimo ze raczej zawsze staram się odżywiać zdrowo. Poza tym bardzo dużo wody zatrzymuje mi się w organizmie i musiałam zrezygnować z niektórych produktów i trzymać się diety żeby nie przybierać na wadze. Mój lekarz z góry powiedział ze mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, jednak udało się! Jestem juz w 30 tygodniu. Obecnie biorę już Eutyrox 175 oraz jodid 100.

  15. Historię przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem 🙂 Niestety, niedoczynność tarczycy to mój “problem”, ale sytuacja w miarę opanowana.

  16. Jestem w okolicach 23 tc. Zrobiłam prywatnie badanie tsh (wyniki z dn. 6 kwietnia br., czyli okolice 19 tc). Mój wynik to 3,228uIU/mL. Pokaząłam wynik ginekologowi prowadzącemu ciążę, który oznajmił, że wynik jest dobry i mieści się w normach. Zastanawia mnie czy na pewno jest prawidłowy, bo czytałam, że norma w ciąży to (z tego, co pamiętam) 0,1-2,65. Dodam, że to już moja 3. ciąża, nigdy wcześniej nie robiłam badań tsh, nie miałam problemów z tarczycą (a może nie wiedziałam, że je mam). A to badanie zrobiłam tylko dlatego, że moja mama ma aktualnie stwierdzoną chorobę Hashimoto i jej endokrynolog poradził, żebyśmy my – jako córki – zrobiły badanie poziomu tsh. Wstępnie mówił o jego obawach o nasze zachodzenie w ciąże (tzn. czy nie będziemy miały z tym problemów); wtedy nie robiłam badań, bo dwójkę dzieci już mamy 🙂 a teraz wyszła t choroba mamy i radził, żeby sprawdzić tsh obowiązkowo, bo choroba ta jest podobno dziedziczna i mamy się upewnić czy wszystko jest OK. To jak w końcu z tym moim tsh – jest prawidłowe czy nie? 🙂

  17. Witam
    Wysoka prolaktyna i Duzo torbieli w piersiach
    Zmiana na tarczycy
    Wyniki w normie
    Czy jod tu pomoże ? Czy to oznaka braku jodu ?

  18. Witam, chciałbym się dowiedzieć, jak to jest możliwe, że w pierwszej ciąży nie miałam problemu z tarczycą a w drugiej tak. Dodam, że rodziłam 8 miesięcy temu i oczywiście porozmawiam o tym ze swoim lekarzem prowadzącym, ale jestem w szoku. I czy to jest powód, aby odstawić dziecko od piersi?

  19. Witam.. Rozpoczęłam przygodę z tarczycą. Zrobiłam sobie pakiet badań kobiety przed ciążą. Wyniki niestety mnie zaskoczyły. Moje tsh wynosi 8,31.. Po dzisiejszej wizycie u lekarza dostałam jodid 200. Zlecił kolejne badania fT3, anty-TPO, anty-TG. Czy ten lek mi pomoże ? czego mam się spodziewać? Bardzo się boję. czekam na odpowiedź 🙁

  20. Witam w ciąży byłam leczona na niedoczynność tarczycy sama po ciazy odstawiłam euthyrox robiłam badania były w normie. Syn ma 10 miesięcy a ja czuję że jestem gruba jak słoń nie mieszczą się w ciuchy mimo że zrezygnowałam z fast foodow i słodyczy. Zrobiłam badania tsh 1.99 mlu/l ft3 4.69 pmol/l ft4 14 45 pmol/ l. Proszę o podpowiedź czy iść do endokrynolog?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*