Droga Czytelniczko,
Chrom należy do pierwiastków śladowych. W organizmie chrom może zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę i nasilać czynność komórek beta w trzustce, czyli tych odpowiedzialnych z wytwarzanie insuliny.
W ostatnich latach często jest też polecany jako suplement na odchudzenie, dlatego pacjenci chętnie sięgają po suplementy diety zwierające ten pierwiastek.
W badaniach na zwierzętach wykazano nawet pozytywny wpływ chromu na metabolizm cukrów i tłuszczów, jednak badania na ludziach nie potwierdziły jednoznacznie aż tak pozytywnego działania pierwiastka. Stosując suplementację należy zachować ostrożność, ponieważ łatwo go przedawkować.
Wszystko to powoduje, że według oficjalnych zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego brak jest przekonujących dowodów na korzyści wynikające z suplementacji chromu. Naturalnym źródłem chromu są drożdże, zboża, strączki, kakao, orzechy, szpinak, mięso, dlatego warto stosować zdrową zbilansowaną dietę, zamiast łykać kolejne suplementy.
Odpowiedź pełni rolę czysto informacyjną i nie stanowi porady medycznej ani zalecenia, służy wyłącznie celom edukacyjnym.