„Masło czy margaryna, co jest lepsze na cholesterol?”

Dieta dobra dla serca i cholesterolu to taka, która ogranicza spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Jest jeszcze jedna bardzo ważna zasada: pamiętaj, że najważniejszy dla serca jest umiar!

„Masło czy margaryna, co jest lepsze dla serca i cholesterolu?”

Droga Czytelniczko,

Masło wyprodukowane jest ze śmietany, więc jest tłuszczem zwierzęcym. „Czysta” margaryna jest produktem roślinnym korzystnym dla serca pod warunkiem, że ma dobry skład – na rynku dostępne są także tak zwane miksy, czyli produkty, które są połączeniem margaryny i masła – ich należy unikać.

W margarynie roślinnej powinny być dobre oleje: rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, lniany. Dobrze, by olej palmowy czy kokosowy był obecny w jak najmniejszej ilości. Należy unikać obecności częściowo utwardzonych lub uwodornionych olejów roślinnych. Taki proces produkcji powoduje, że margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans i wpływa negatywnie na serce.

Wytyczne Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego w leczeniu dietetycznym wysokiego stężenia cholesterolu uwzględniają stosowanie margaryn zawierających i wzbogaconych o fitosterole w ilości 2 g dziennie.

Pamiętaj, że najważniejszy dla serca jest umiar i ilość spożywanego masła czy margaryny powinna być niewielka! A najlepsza dla serca jest zbilansowana zdrowa pełna warzyw dieta, regularna aktywność fizyczna oraz unikanie używek.

Odpowiedź pełni rolę czysto informacyjną i nie stanowi porady medycznej ani zalecenia, służy wyłącznie celom edukacyjnym.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Męczy Cię bardzo trudny temat i chcesz się nim z nami podzielić?Napisz do nas anonimowo, postaramy się odpowiedzieć. Zachowasz w 100% anonimowość.