Droga Czytelniczko,
Dzienne spożycie soli dla dorosłego zdrowego człowieka powinno wynosić około 5-6 g. Na trochę więcej mogą sobie pozwolić osoby z niskim ciśnieniem tętniczym.
Żywność, którą spożywamy (wędlina, chleb, sery, gotowe produkty) w swoim składzie zawiera dużą ilość soli, dlatego osoby z rodzinnym wywiadem nadciśnienia, podwyższonymi ciśnieniami w pomiarach domowych lub z rozpoznanym nadciśnieniem powinny unikać dodatkowego dosalania jedzenia.
Ile soli będzie zawierała szklanka? Dosłownie szczypta, czyli tak „na oko” kwadracik 2 milimetrowy raczej nie zaszkodzi, ale już szklanka zawierająca 5 g soli, czyli łyżeczkę na pewno przełoży się na wzrost ciśnienia.
Odpowiedź pełni rolę czysto informacyjną i nie stanowi porady medycznej ani zalecenia, służy wyłącznie celom edukacyjnym.