Droga Czytelniczko,
Za złe samopoczucie zarówno po obfitym, jaki i po słodkim posiłku może odpowiadać zbyt wysokie stężenie insuliny. Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę w reakcji na posiłek. Jej zadaniem jest zwiększenie transportu glukozy do komórek tak, by szybko obniżyć jej stężenie we krwi.
Gdy glukozy we krwi jest duża (a tak się dzieje np. po zjedzeniu czekolady) insuliny wydziela się więcej. Jeśli odczuwasz dolegliwości związane z wahaniami cukrów we krwi powinnaś skonsultować się z lekarzem i wykonać badania oceniające stężenie glukozy i insuliny we krwi.
Na chwilę obecną lekarz rodzinny nie ma możliwości skierowania na badanie insuliny, badanie to należy wykonać odpłatnie.
Odpowiedź pełni rolę czysto informacyjną i nie stanowi porady medycznej ani zalecenia, służy wyłącznie celom edukacyjnym.