Postanowiliśmy zatem rozwiać wszelkie te wątpliwości i przyjrzeć się temu, co jest szkodliwe w ciąży, a co można jeść ze spokojnym sumieniem.
Produkty spożywcze zakazane w ciąży
Surowe ryby
W ciąży nie wolno spożywać surowych ryb ze względu na możliwe zatrucie bakteriami Listeria monocytogenes, które wywołują niebezpieczną listeriozę. Pamiętaj, że surowe ryby to nie tylko sushi, ale również ceviche, carpaccio np. z tuńczyka, gravlax.
Surowe mięso
Mięso, podobnie jak ryby, należy spożywać tylko po obróbce termicznej, czyli gotowane, pieczone, smażone.
Uwaga! Surowe mięso to nie tylko tatar, ale również niektóre rodzaje wędlin np. szynka parmeńska, chorizo czy salami, które nie podlegają procesowi gotowania, lecz są peklowane i fermentowane.
Spożywanie surowego mięsa może wiązać się z toksoplazmozą i listeriozą, które są przyczyną przedwczesnych urodzeń oraz wielu wad rozwojowych u noworodków.
Surowe jajka
Jedzenie surowych jajek (nie tylko w ciąży) może grozić zarażeniem salmonellą. W ciąży wyeliminuj więc z diety tiramisu czy niektóre serniki.
Przeczytaj więcej o jajkach w ciąży.
Niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne
Zaliczają się do nich sery dojrzewające np. parmezan, oscypki, pleśniowe np. camembert i feta. Co ważne, również zsiadłe mleko produkowane jest z niepasteryzowanego mleka, a więc jest zakazane w ciąży.
Dlaczego tych produktów nie powinno się spożywać w ciąży? Podobnie jak w przypadku surowego mięsa i ryb – chodzi o zarażenie listerią.
Wątróbka
Wątróbka ceniona jest ze względu na zawartość żelaza i witaminy B12. Ale uwaga, bogata jest również w witaminę A w formie retinolu, który w dużych stężeniach jest toksyczny dla płodu i może powodować może ciężkie wady rozwojowe.
Niektóre zioła
Picie ziół nie pozostaje bez wpływu na organizm! Nie powinno się ich traktować jak wody – niektóre z nich mają silne działanie lecznicze. Staraj się więc unikać mieszanek i herbatek ziołowych.
W ciąży zrezygnuj przede wszystkim z żen-szenia, tymianku, rozmarynu, chmielu, cząbru, krwawnika, piołunu, wrotyczu, mięty polnej, lubczyku, aloesu.
Produkty spożywcze dozwolone w ciąży (z pewnym ale..)
Grzyby
Grzyby w ciąży nie są zabronione. Należy jednak uważać, bo grzyby leśne są trujące. Nawet jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła, zawsze istnieje minimalne niebezpieczeństwo pomylenia go z trującym.
Wszystkie grzyby przed spożyciem należy dokładnie umyć i poddać obróbce cieplnej. Najbezpieczniejsze w ciąży będą grzyby hodowlane: boczniaki, kurki, pieczarki, grzyby shiitake.
Czosnek
Nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Pamiętać należy jednak o umiarze.
Skąd te pytania o jedzenie czosnku w ciąży? Obawy związane są z tym, że czosnek w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego.
Pasztet
Wokół jedzenia pasztetu w ciąży narosło wiele mitów. A przecież pasztet to pieczone mięso, a więc można go bezpiecznie spożywać w ciąży. Należy jednak zwrócić uwagę czy w jego składzie nie ma wątróbki.
Najbezpieczniejsze będą pasztety przygotowywane samodzielnie w domu lub te wegetariańskie.
Wędzone ryby
W ciąży nie należy spożywać dużych i drapieżnych ryb. Zaliczają się do nich m.in.: miecznik, tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela królewska. Dlaczego? Te gatunki odżywiają się mniejszymi stworzeniami, przez co kumulują zanieczyszczenia i metale ciężkie, które mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka.
W ciąży można za to spożywać: anchois, sardynki, flądry, szproty oraz śledzie.
Zielona herbata
Zielonej herbaty lepiej unikać w III trymestrze, bo może przedwcześnie zamknąć przewód Botalla, co może doprowadzić do niewydolności krążenia, a nawet zgonu dziecka.
Kawa
Kawa w ciąży nie jest zabroniona. Nie powinnaś przekraczać 200-300 mg kofeiny dziennie, ponieważ może to zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, poronienia lub zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka.
Słodycze
Wiele kobiet w ciąży ma ochotę na słodycze. Możesz je jeść (jeśli nie masz cukrzycy ciążowej), ale w ograniczonym zakresie, bo nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, za to przyczyniają się do wzrostu wagi.
Warto unikać przede wszystkim słodzonych napojów.
Kilka zasad
- Warzywa i owoce przed spożyciem zawsze bardzo dokładnie myj, niektóre warto obierać ze skórki, chodzi nie tylko o bakterie, pasożyty i pestycydy.
- Warto unikać potraw przygotowywanych na grillu – do ich przygotowania używa się zwykle dużo soli, ponadto w dymie zawartych jest wiele szkodliwych dla zdrowia substancji.
Najczęstsze pytania
Zasadniczo tak. Należy jednak unikać śledzi w solance, albo porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli – sód zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje obrzęki. Lepiej poddać je obróbce cieplnej.
Tak, kobiety w ciąży mogą jeść orzeszki ziemne. Do niedawna obawiano się, że jedzenie ich w ciąży może przyczyniać się do powstawania alergii pokarmowych u dziecka. Okazuje się, że może być wręcz odwrotnie – jedzenie różnych orzechów może zmniejszyć jej ryzyko.
Wyjątkiem są kobiety, które mają stwierdzoną alergię na orzechy.
Źle przechowywane lub uprawiane kiełki mogą być źródłem bakterii Salmonella i Escherichia coli oraz pleśni. Warto z nich zrezygnować, albo podjąć się domowej uprawy w domu.
Miód nie jest przeciwwskazany w ciąży, może być jednak źródłem potencjalnej alergii.
Czy w ciąży można jeść parówki z dobrym składem?
można 🙂