Co jeść a czego nie jeść w ciąży? Lista produktów

Dostajemy od Was mnóstwo pytań odnośnie tego, co wolno a czego nie wolno jeść w ciąży. Sporo z Was pyta o kawę i zieloną herbatę w ciąży, pojawiły się również wątpliwości wokół jedzenia czosnku i… pasztetu.

Postanowiliśmy zatem rozwiać wszelkie te wątpliwości i przyjrzeć się temu, co jest szkodliwe w ciąży, a co można jeść ze spokojnym sumieniem.

Produkty spożywcze zakazane w ciąży

Surowe ryby

W ciąży nie wolno spożywać surowych ryb ze względu na możliwe zatrucie bakteriami Listeria monocytogenes, które wywołują niebezpieczną listeriozę. Pamiętaj, że surowe ryby to nie tylko sushi, ale również ceviche, carpaccio np. z tuńczyka, gravlax.

Surowe mięso

Mię­so, podobnie jak ryby, na­le­ży spo­ży­wać tyl­ko po ob­rób­ce ter­micz­nej, czy­li go­to­wa­ne, pie­czo­ne, sma­żo­ne.

Uwaga! Surowe mięso to nie tylko tatar, ale również niektóre rodzaje wędlin np. szynka parmeńska, chorizo czy salami, które nie podlegają procesowi gotowania, lecz są peklowane i fermentowane. 

Spożywanie surowego mięsa może wiązać się z toksoplazmozą i listeriozą, które są przyczyną przedwczesnych urodzeń oraz wielu wad rozwojowych u noworodków.

Surowe jajka

Jedzenie surowych jajek (nie tylko w ciąży) może grozić zarażeniem salmonellą. W ciąży wyeliminuj więc z diety tiramisu czy niektóre serniki.

Przeczytaj więcej o jajkach w ciąży.

Niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne

Zaliczają się do nich sery dojrzewające np. parmezan, oscypki, pleśniowe np. camembert i feta. Co ważne, również zsiadłe mleko produkowane jest z niepasteryzowanego mleka, a więc jest zakazane w ciąży.

Dlaczego tych produktów nie powinno się spożywać w ciąży? Podobnie jak w przypadku surowego mięsa i ryb – chodzi o zarażenie listerią. 

Wątróbka

Wątróbka ceniona jest ze względu na zawartość żelaza i witaminy B12. Ale uwaga, bogata jest również w witaminę A w formie retinolu, który w dużych stężeniach jest toksyczny dla płodu i może powodować może ciężkie wady rozwojowe.

Niektóre zioła

Picie ziół nie pozostaje bez wpływu na organizm! Nie powinno się ich traktować jak wody – niektóre z nich mają silne działanie lecznicze. Staraj się więc unikać mieszanek i herbatek ziołowych.

W ciąży zrezygnuj przede wszystkim z żen-szenia, tymianku, rozmarynu, chmielu, cząbru, krwawnika, piołunu, wrotyczu, mięty polnej, lubczyku, aloesu.

Produkty spożywcze dozwolone w ciąży (z pewnym ale..)

Grzyby

Grzyby w ciąży nie są zabronione. Należy jednak uważać, bo grzy­by le­śne są tru­ją­ce. Na­wet je­śli pochodzą ze sprawdzonego źródła, za­wsze ist­nie­je minimalne nie­bez­pie­czeń­stwo pomylenia go z trującym.

Wszystkie grzyby przed spożyciem należy dokładnie umyć i poddać obróbce cieplnej. Najbezpieczniejsze w ciąży będą grzyby hodowlane: boczniaki, kurki, pieczarki, grzyby shiitake.

Czosnek

Nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Pamiętać należy jednak o umiarze.

Skąd te pytania o jedzenie czosnku w ciąży? Obawy związane są z tym, że czosnek w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego.

Pasztet

Wokół jedzenia pasztetu w ciąży narosło wiele mitów. A przecież pasztet to pieczone mięso, a więc można go bezpiecznie spożywać w ciąży. Należy jednak zwrócić uwagę czy w jego składzie nie ma wątróbki.

Najbezpieczniejsze będą pasztety przygotowywane samodzielnie w domu lub te wegetariańskie.

Wędzone ryby

W ciąży nie należy spożywać dużych i drapieżnych ryb. Zaliczają się do nich m.in.: miecznik, tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela królewska. Dlaczego? Te gatunki odżywiają się mniejszymi stworzeniami, przez co kumulują zanieczyszczenia i metale ciężkie, które mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka.

W ciąży można za to spożywać: anchois, sardynki, flądry, szproty oraz śledzie.

Zielona herbata

Zielonej herbaty lepiej unikać w III trymestrze, bo może przedwcześnie zamknąć przewód Botalla, co może doprowadzić do niewydolności krążenia, a nawet zgonu dziecka.

Kawa

Kawa w ciąży nie jest zabroniona. Nie po­win­naś prze­kra­czać 200-300 mg ko­fe­iny dzien­nie, po­nie­waż może to zwięk­szać ry­zy­ko po­ro­du przed­wcze­sne­go, po­ro­nie­nia lub zmniej­szo­nej masy uro­dze­nio­wej dziec­ka.

Słodycze

Wiele kobiet w ciąży ma ochotę na słodycze. Możesz je jeść (jeśli nie masz cukrzycy ciążowej), ale w ograniczonym zakresie, bo nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, za to przyczyniają się do wzrostu wagi.

Warto unikać przede wszystkim słodzonych napojów.

Kilka zasad

  • Wa­rzy­wa i owo­ce przed spożyciem zawsze bardzo dokładnie myj, niektóre warto obierać ze skórki, chodzi nie tylko o bak­te­rie, pa­so­ży­ty i pe­sty­cy­dy.
  • Warto unikać potraw przygotowywanych na grillu – do ich przygotowania używa się zwykle dużo soli, ponadto w dymie zawartych jest wiele szkodliwych dla zdrowia substancji.

Najczęstsze pytania

Czy w ciąży można jeść śledzie?

Zasadniczo tak. Należy jednak unikać śledzi w solance, albo porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli – sód zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje obrzęki. Lepiej poddać je obróbce cieplnej. 

Czy można jeść orzeszki ziemne?

Tak, kobiety w ciąży mogą jeść orzeszki ziemne. Do niedawna obawiano się, że jedzenie ich w ciąży może przyczyniać się do powstawania alergii pokarmowych u dziecka. Okazuje się, że może być wręcz odwrotnie – jedzenie różnych orzechów może zmniejszyć jej ryzyko.

Wyjątkiem są kobiety, które mają stwierdzoną alergię na orzechy.

Czy w ciąży można jeść surowe kiełki?

Źle przechowywane lub uprawiane kiełki mogą być źródłem bakterii Salmonella i Escherichia coli oraz pleśni. Warto z nich zrezygnować, albo podjąć się domowej uprawy w domu.

Co z miodem w ciąży?

Miód nie jest przeciwwskazany w ciąży, może być jednak źródłem potencjalnej alergii.

Przeczytaj więcej o tym co wolno a czego nie w ciąży.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
2

Tagi

2 komentarze dla “Co jeść a czego nie jeść w ciąży? Lista produktów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *