Naukowcy przeanalizowali dane o spożyciu kawy u 468 629 osób w wieku 48-64 lat. Dodajmy, że badanie odbyło się wśród osób bez rozpoznanej choroby serca. Dane do badania pochodziły z brytyjskiego Biobanku, czyli ogromnej bazy danych.
Regularne spożycie kawy podzielono na 3 grupy:
- zerową,
- od lekkiej do umiarkowanej (od 0,5 do 3 filiżanki na dzień),
- wysoką (więcej niż 3 filiżanki na dzień).
Spośród 468 629 uczestników:
- 103 384 (22,1%) nie spożywało kawy regularnie,
- 274 088 (58,5%) spożywało 0,5-3 filiżanki dziennie,
- 91 157 (19,5%) spożywało >3 filiżanki dziennie.
I co się okazało? W badaniu wykazano, że lekkie/umiarkowane spożycie kawy (0,5-3 filiżanki dziennie) było związane z niższym ryzykiem wystąpienia zgonu niezależnie od przyczyny.
Ponadto, spożycie kawy wiąże się z korzystnymi wynikami dla zdrowia serca i całego układu krwionośnego obniżając ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu.
To komu kawkę?
Źródło:
Simon J, Fung K, Raisi-Estabragh Z, et al. Light to moderate coffee consumption is associated with lower risk of death: a UK Biobank study [published online ahead of print, 2022 Jan 20]. Eur J Prev Cardiol. 2022;zwac008. doi:10.1093/eurjpc/zwac008