W badaniu opublikowanym w marcu 2022 roku w Journal of the American Heart Association poddano analizie dane z obserwacji ponad 110 000 mężczyzn i kobiet w czasie 30 lat.
Co pokazało badanie? Sugeruje, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy odkryli również, że zastąpienie połowy porcji masła, sera, boczku lub innego produktu zwierzęcego równoważną ilością awokado wiązało się z nawet o 22% niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Awokado zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, które znane są z pozytywnego wpływu na serce.
Ta wieloletnia praca potwierdziła, że tłuszcze pochodzenia roślinnego są wartościowym składnikiem pokarmowym mogącym poprawić jakość diety i wpłynąć na prawidłowe wartości lipidogramu zahamowując rozwój miażdżycy.
Źródło:
Lorena S. Pacheco PhD, MPH, RDN lpacheco@hsph.harvard.edu , Yanping Li PhD , Eric B. Rimm ScD , JoAnn E. Manson MD, DrPH , Qi Sun MD, ScD, MMS , Kathryn Rexrode MD, MPH , Frank B. Hu MD, PhD, MPH , and Marta Guasch‐Ferré PhD Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults