
Przylepienie się skórki pomidora, ale też jabłka, papryki i każdej innej skórki do ściany żołądka jest niemożliwe. Nagłe wymioty mogą wynikać z wielu innych przyczyn – zbyt obfity posiłek, nadwrażliwość na spożyty pokarm, zatrucie gronkowcem.
Skórka warzywa czy owocu nie ma możliwości przyczepienia się lub przylepienia do ściany żołądka, dlatego, że fizjologia tego narządu na to nie pozwala.
Spożyty pokarm – dajmy na to pomidor – najpierw jest żuty w jamie ustnej. Zęby rozdrabniają pokarm, enzymy zawarte w ślinie zapoczątkowują procesy trawienne.

Następnie rozdrobnione jedzenie przechodzi przez przełyk do żołądka. Tu pod wpływem wielokrotnych skurczów tego narządu, pokarm ulega rozdrobnieniu, miesza się z sokiem żołądkowym i ostatecznie w postaci małych, kilkumililitrowych porcji przesuwa się do dwunastnicy.
Ruchy perystaltyczne żołądka, czyli właśnie te skurcze, działanie soku żołądkowego trawiącego pokarm skutecznie uniemożliwia przylepienie na ścianie żołądka jakiekolwiek skórce.
Gdyby skórka miała się rzeczywiście przylepić, musiałaby mieć jakieś haczyki lub inne mechanizmy umożliwiające wczepienie się w ścianę żołądka. Takich umiejętności na szczęście nie ma.