W 1992 r. wprowadzono specjalną obrazową skalę pokazującą różne konsystencje stolców, czyli tzw. bristolską skalę uformowania stolca, dzielącą go na 7 typów: od typu 1 – oznaczającego pojedyncze zbite grudki podobne do orzechów, trudne do wydalenia po typ 7, czyli stolec wodnisty, bez stałych elementów.
Wykazano też zależność typu uformowania stolca od czasu, w jakim zjedzony pokarm zamienia się w stolec, czyli pasażu jelitowego.
Typ 1, czyli zbite grudki odpowiada bardzo wydłużonemu czasowi pasażu – około 100 godzin, z kolei typ 7 wodnisty odpowiada skróconemu pasażowi do około 10 godzin.
Według Bristolskiej skali uformowania stolca prawidłowy i pożądany, świadczący o dobrym nawodnieniu i diecie jest typ 3 i typ 4.
- Typ 1 lub 2, prawdopodobnie masz zaparcia.
- Typ 3 lub 4, masz idealne stolce, łatwe do wydalenia.
- Typy 5, 6 i 7 masz tendencję do biegunki.
Skalę tę stworzono, by między innymi ułatwić komunikację lekarz-pacjent. Wykorzystuje się ją w diagnostyce biegunek, zaparć i zespołu jelita drażliwego.
Opisanie wyglądu stolca może być kłopotliwe lub wstydliwe, a tak, na podstawie obrazków pacjent może łatwo wskazać dominujący wygląd stolca, co pomoże lekarzowi pokierować dalszą diagnostyką.
Źródło:
Lewis SJ, Heaton KW. Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scand J Gastroenterol. 1997;32(9):920-924. doi:10.3109/00365529709011203
Dziękuję za artykuł. Jeden z lepszych.