Witamina C na przeziębienie – czy jej stosowanie ma sens?

Cieknący katar, podrażnione gardło, boląca głowa, mięśnie, brak siły i wysoka temperatura. Tak zwykle wyglądają pierwsze dni przeziębienia, czyli infekcji wirusowej, którą możemy mieć kilka razy w roku. Większość pacjentów na wówczas sięga po domowe sposoby i duże dawki witaminy C. Ale czy to ma sens?

Skuteczność witaminy C w leczeniu lub zapobieganiu przeziębieniu była badana przez wiele lat i analizowana w wielu przeglądach naukowych. Niestety, eksperci stwierdzili niewielką lub żadną korzyść z stosowania witaminy C w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia.

Jak działa witamina C?

Organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, dlatego zapotrzebowanie na nią musi pokrywać w pokarmach.

Witamina C pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie i budowę kości, mięśni i naczyń krwionośnych. Pomaga również w tworzeniu kolagenu i w wchłanianiu żelaza.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 100 mg. Tę ilość z łatwością możemy dostarczyć w pokarmach stosując zbilansowaną dietę.

Dużo witaminy C jest w:

  • pietruszce,
  • cytrusach,
  • pomidorach,
  • papryce.

Obecnie praktycznie nie spotyka się niedoborów witaminy C, ponieważ by do nich doszło, organizm musiałby być pozbawiony pokarmów zawierających witaminę C przez 70 dni.

Kiedyś na szkorbut, czyli chorobę wywołaną niedoborem kwasu askorbinowego zapadali np. marynarze i więźniowie, którzy pozbawieni byli źródeł witaminy przez długie tygodnie.

Czy witamina C pomaga na przeziębienie? Ponieważ niedobry witaminy C z reguły nie występują, nie ma większego sensu podawania przy łagodnych infekcjach wirusowych wysokich dawek witaminy C.

Natomiast to, co potencjalnie może skorzystać z suplementacji witaminy C to drogi moczowe – nadmiar witaminy C wydala się z moczem, a zakwaszenie moczu potencjalnie chroni przed zakażeniami układu moczowego (nie u wszystkich, bo u osób, które mają zwiększone ryzyko powstawania kamieni w nerkach duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego do moczu, krystalizację moczanów i cytrynianów). 

Przeczytaj również:

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *